Подолання конфліктів та інклюзія: громадськість працює на об’єднання та порозуміння

Актуальні події з життя РЕОМ

Подолання конфліктів та інклюзія: громадськість працює на об’єднання та порозуміння

Новина опублікована: 26.07.2019

Подолання конфліктів та інклюзія: громадськість працює на об’єднання та порозуміння

Громадська організація "Регіональне об’єднання молоді" з 2017 року реалізує проект "Подолання кризи та розбудова миру в Україні – Час діяти!" за фінансової підтримки Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) з використанням ресурсів Міністерства Закордонних Справ Німеччини.

В рамках проекту на 2019 рік заплановано та реалізуються два тренінг-курси з управління конфліктами та інклюзії в місцевих громадах. Учасники та учасниці працюють над розумінням та аналізом суті конфлікту та його суб’єктів: їхньої поведінки, мотивації та психології. Крім того, учасники та учасниці отримують знання щодо вирішення та управління конфліктами, медіації та базових тренерських навичок, що надає їм змогу поширювати ці знання у своїх громадах.

У тренінгах беруть участь мешканці східних регіонів України, які мають активну громадянську позицію та орієнтовані на вирішення внутрішніх конфліктів у своїх громадах, а також представники громадських організацій та внутрішньо переміщені особи (переселенці). Після проходження навчання, вони організовують та проводять одноденні міні-семінари (всього десять), таким чином передаючи отримані знання мешканцям своїх населених пунктів.

На даний момент учасники та учасниці першого тренінг-курсу, який відбувся навесні у місті Краматорську Донецької області, вже провели заходи, під час яких поділилися отриманими знаннями та методиками.

Так,у місті Мирноград Донецької області відбувся семінар, який провела Дар’я Кондратьєва.

У семінарі взяли участь підлітки. Група провела роботу на розуміння терміну "Конфлікт", а також на визначення ознак конфлікту та його витоків. Також група передивилася відеоролик на тему "Чи можливий світ без конфліктів?". Крім того, учасники та учасниці вивчили стилі поведінки у конфлікті, пройшли онлайн-тестування на переважаючи стилі поведінки у конфлікті, а також пропрацювали особливості реагування у конфлікті. 

У місті Добропілля Донецької області Надія Білицька та Ольга Снісаренко провели семінар на визначення поняття "Конфлікт" для активістів Добропілля.

"Для групи було корисно побачити на прикладі (вправа з картинами), що картина одна, а точок зору з приводу того, що саме намальовано на картині – кілька; зрозуміти на прикладі (вправа з побудовою квадрата з закритими очима, з мотузкою), що конфлікт може бути з однією метою, але з різною поведінкою, і що робити в такому випадку; дізнатися, що по зростанню насильства виділяють чотири типи відносин між цілями і поведінкою", - підкреслили мультиплікатори. Також вони зазначили, що перегляд відео "Експеримент "Всесвіт - 25" був корисним.

У Кременчуці Лариса Калініченко провела семінар "Конфлікт поколінь".

"Під час участі у навчальному тренінгу в м. Краматорську було визначено основний принцип проведення тренінгу учасниками: рівний рівному. Тренерки схвалили моє рішення провести захід в Територіальному центрі соціального обслуговування Крюківського району департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради. Кількість учасників планувалась 20, а фактично присутніми були 25. Метою семінару я визначила ознайомлення учасників з деякими сучасними методами і прийомами аналізу конфліктів та висвітлення ресурсних можливостей конфлікту поколінь", - розповіла мультиплікаторка.

За її словами, учасники були знайомі між собою, оскільки є слухачами курсу "Психологія" Університету третього віку при Крюківському територіальному центрі. "Учасники певний час активно не погоджувались з тим, що конфлікт має ресурс і може розглядатися як поштовх для розвитку. При подальшому обговоренні я зрозуміла, що більшість учасників плутає конфлікт з насиллям. Дана обставина не дозволяла учасникам побачити конфлікт в іншому вимірі. Крім того, мені час від часу було важко працювати з аудиторією зрілого віку, оскільки немає відповідного досвіду. Загалом, мої враження від групи полярні: приймали участь активні, освічені, зацікавлені жінки, власне, на них я опиралась під час процесу. При цьому деякі представники в обговореннях та вправах яскраво демонстрували вікову ригідність. Я була готова до цього і, в цілому, мені вдалося виконати програму заходу", - поділилася враженнями мультиплікаторка.

У місті Маріуполь семінар для підлітків "Аргументація: аналіз конфліктів" провів Андрій Никифоренко.

У заході взяли участь 16 учасників та учасниць."Семінар ставив наступні цілі: ознайомити учасників з аргументацією як комунікативним процесом переконання, її елементами та правилами, з методами аналізу конфліктів; виробити здатність розрізняти й застосовувати на практиці наявні види та способи аргументації, здатність розуміти концептуальні основи конфлікту, діагностувати, класифікувати, трансформувати конфлікти; навчити вибудовувати тактику і стратегію суперечки; вдосконалити навички та стратегії практичної роботи з конфліктами; опрацювати практичні інструменти поведінки в конфліктних ситуаціях; розвинути вміння уникати логічних помилок у доведенні, виявляти та долати пастки логічного, соціально-психологічного, організаційного характеру під час суперечок; а також окреслити особливості спростування як різновиду аргументації та розвинути навички групової роботи, публічних виступів".

Тетяна Іванова та Катерина Мединська провели два семінари для молоді міста Краматорська та Ясногорки (15-16 років) "Важливі життєві навички: розуміємо конфлікт".

"Молодь, якій зараз 15-16 років, в свої 10-11 цілий місяць перебувала в окупації, поруч бачила смерть, кров, засипала, а іноді і зараз, засинає під звуки розривів снарядів, живе в постійному стресі ось уже п’ять років. Це молодь з різними долями і травмами. Їхні відносини в колективі, на мій погляд, нормальні, але бувають ситуації, коли маленький конфлікт (від пари слів, сказаних не так) готовий перерости в щось більше. Цей семінар (і вони про це говорили на завершальному колі) допоміг їм розібратися і зрозуміти багато питань", - поділилася враженнями Тетяна.

Також відгуки про семінар травня дали учасниці: 

Есфір: "Все супер! Час пролетів непомітно. Багато нової та корисної інформації. Навіть і не підозрювала, що у конфліктів є якісь свої види. Люблю, коли корисне поєднане з приємним. І знання отримала, і в ігри пограла. Ще й дізналася, що я "акула" по тесту Томаса-Кілмана на поведінку в конфліктній ситуації. Окреме спасибі за смачну їжу і Тетяні Вікторівні, що в черговий раз радує нас новими гостями. Рада, що відвідала цей семінар". 

Олександра: "Ох, це було весело! Хоч і голова не встигала трохи за тим, що відбувається. Мені здається, я досі не зрозуміла, що сталося, але це було класно!".

Другий семінар для молоді м. Краматорськ за темою "Важливі життєві навички: розуміємо конфлікт".

"З цього семінару ми винесли прийняття важливості розуміти свої емоції і знати свої потреби - це допомагає жити повним життям і бути щасливими. У суспільстві присутня агресія по відношенню до людей, які відрізняються своїми думками і поведінкою, тож важливо побачити себе зі сторони. Отримати новий досвід також конче важливо для аналізу своїх вчинків. Відверто кажучи, не думали, що ця тема так захопить учасників та учасниць, але так вийшло. І дві групи (на підсумковому колі) просили продовження, бо, за їхніми словами, хочеться навчитись виходити із конфліктів мирно, компромісно, а також навчитися розуміти потреби, свої та інших", - поділилися Катерина та Тетяна.

У Дніпрі відбулися семінари, які провела Вікторія Панченко.

Під час групової роботи учасниці визначали поняття "Конфлікт", формулювали визначення, а також обговорювали, як потрібно ставитися до конфлікту. Також тренерка працювала з групою над визначенням, чи завжди суперечка є конфліктом інтересів. Крім того, було виконано практичні вправи на об’єднання групи та полегшення комунікації. У семінарах взяли участь, в середньому, по 20 учасників.

У місті Харкові відбувся семінар, який провела Євгенія Лівенштейн.

Семінар було проведено для підлітків. Мультиплікаторка провела групову роботу на визначення поняття "Конфлікт", а також допомогла дітям оволодіти базовими навичками щодо видів конфліктів, методів аналізу, а також шляхів виходу з конфлікту. Виконуючи практичні завдання, група опрацьовувала отримані знання та навички. Про ефективність проведеного заходу свідчать позитивні відгуки учасників та учасниць, отримані за підсумками семінару.

У місті Чернігові семінар на тему управління конфліктами провела Богдана Короваєва.

"Вправа "Конфлікт - Чебурашка, невідомий науці звір?" допомогла учасникам та учасницям актуалізувати опорні знання, а також прийняти робоче визначення поняття "Конфлікт". Також було проведено вправу "Плювати проти вітру" на аналіз конфліктів, щоб під час групової роботи зрозуміти, чому виникають конфлікти, та чи неминучі конфлікти. А вправа "Скарбничка ресурсів" надала групі практичні інструменти для вивчення стилів поведінки у конфліктах", - розповіла мультиплікаторка.

Олена Перова провела семінар з управління конфліктами у місті Українськ Донецької області.

Семінар націлений на розв’язання, попередження та вирішення конфліктних ситуацій у громаді. За словами мультиплікаторки, захід допоможе членам громади знати про ознаки конфлікту, стадії конфлікту, загальні та власні стратегії поведінки у конфліктах. Також семінар допоможе членам громади бачити у конфлікті можливості ефективно вести спілкування. 

Заходи, які було проведено учасниками та учасницями першого тренінг-курсу з управління конфліктами та інклюзії в місцевих громадах, надали жителям низки населених пунктів України конкретні інструменти, практичні навички та знання із управління конфліктами.

Читайте інші наші новини

Об'єднуємо людей з активною громадянською позицією

Приєднуйся до нашої команди!

Просуваємо демократію та повагу прав людини
Сприяємо встановленню гендерної рівності
Працюємо над побудовою миру в Україні
Підтримуємо місцеві ініціативи та розвиток громад

Замовити дзвінок

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим.
Дізнатися більше про файли cookie та з Політикою використання cookies. Натискаючи ОК, ви погоджуєтесь з нею.