Подолання кризи та розбудова миру в Україні – Час діяти: учасники та учасниці проекту провели власні заходи у своїх громадах

Актуальні події з життя РЕОМ

Подолання кризи та розбудова миру в Україні – Час діяти: учасники та учасниці проекту провели власні заходи у своїх громадах

Новина опублікована: 01.12.2020

Подолання кризи та розбудова миру в Україні – Час діяти: учасники та учасниці проекту провели власні заходи у своїх громадах

У рамках проекту "Подолання кризи та розбудова миру в Україні – Час діяти!", який протягом чотирьох років реалізує громадська організація "Регіональне об’єднання молоді", учасники та учасниці тренінг-курсу з управління конфліктами та інклюзії провели власні заходи у своїх громадах, під час яких поширили отримані на тренінгах знання.

Воркшопи та одноденні семінари були проведені за фінансової підтримки Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) з використанням ресурсів Міністерства Іноземних Справ Німеччини. Заходи спрямовані на поглиблення процесів розбудови миру у контексті збройного конфлікту на сході України.

Запобігання конфліктам в освітньому просторі: у Костянтинівці відбувся воркшоп для педагогів

Валерія Тіщенко, Наталія Корчак, Олена Корчак і Галина Шехова (ГО "Правополіс", ГФЗОГП "Зоопатруль") провели воркшоп "Запобігання конфліктам в освітньому процесі через комунікативні стратегії" у м. Костянтинівка Донецької області.

"Цільовою аудиторією обрано педагогічну спільноту – працівників освіти. На заході були присутні педагоги: викладачі початкової ланки, іноземної мови, української мови та літератури, математики, музики, трудового навчання, психолог, асистент учителя в інклюзивних класах. Також воркшоп відвідала адміністрація школи. Він складався з чотирьох окремих блоків", - розповіли фасилітаторки.

Були опрацьовані теми, які стосувались визначення та розгорнутого пояснення з прикладами та контекстом наступних термінів та понять:
- конфлікт, його види, причини, етапи;
- цінності, їх види значення та різновиди;
- медіатор, його функції і особливості процесу медіації;
- комунікація та комунікаційна стратегія, її застосування на практиці;
- булінг як різновид конфлікту, його раннє виявлення та упередження як серед школярів так і стосовно педагогів;
- як убезпечити себе від проявів конфліктної поведінки, не наражатись на конфлікт та мати засоби для його "м’якого" вирішення.

Учасникам запропонували скласти "Квадрант особистості", було проведено два "Криголами". Теоретичну частину закріплено тематичною грою "Повітряна куля", за допомогою якої учасники могли переосмислити свої цінності та цінності оточуючих, а також подискутувати та зробити висновки. Останній блок стосувався проявів конфлікту у спілкуванні з навколишнім світом, а саме зі світом природи: тваринний та рослинний світ. Було визначено причинно-наслідковий взаємозв’язок у поводженні людини з природою та у відносинах між людьми.

Засоби долання конфліктів: У Харківській області відбувся воркшоп для працівників культури

В Сахновщинському районному Будинку культури відбувся воркшоп для працівників культури селища Сахновщина Харківської області під назвою "Конфлікти в галузі культури". Організатор заходу – завідувач сектором краєзнавства Сахновщинського РБК, учасник тренінгу-курсу з управління та запобігання конфліктам та інклюзії в місцевих громадах.

Цільова аудиторія – працівники відділу культури, молоді та спорту Сахновщинської районної державної адміністрації, Сахновщинського районного Будинку культури, комунальних закладів "Сахновщинська централізована бібліотечна система" (дитяча та доросла бібліотеки) і "Сахновщинський районний історико-краєзнавчий музей".

Згідно програми воркшопу були розглянуті наступні теми:
- конфлікт і конфліктна ситуація, види конфліктів, модель конфлікту;
- культура комунікації, "правильне ні", ненасильницька комунікація;
- самомотивація, пошук можливостей.

Проведено три вправи: "Мій герб" (на знайомство), "Повітряна куля" (на командоутворення, покращення комунікативних навичок, навичок переконання, досягнення компромісу), "Зігни аркуш" (на командоутворення), "Вчимося говорити компліменти" (культура комунікації, вираження емоцій), криголам "Дощ" (зняття "масок", розслаблення, релаксація).

Розроблено три інформаційні постери – "Воркшоп "Конфлікти в галузі культури", "Айсберг конфлікту", "Види конфліктів". За підсумками воркшопу учасники отримали сертифікати.

Творча лабораторія з миробудування: у Мелітополі відбувся воркшоп з управління конфліктами.

В рамках всеукраїнського фестивалю практичної психології та арттерапаії "АРТДИВОСВІТ" у місті Мелітополь Ольга Фролова та Ольга Сербова провели воркшоп "Творча лабораторія з миробудування".

У заході взяли участь шкільні вчителі, психологи та викладач академії внутрішніх справ.

"Отримали схвальні відгуки від учасників: цікавий ефективний інструмент вивчення теми миробудування, прості реальні дії які змінюють світ. Після закінчення воркшопу ми додатково обговорили методологію проведення такої форми групової роботи, як "творча лабораторія", - резюмували фасилітаторки.

Управління та запобігання конфліктам в соціальній сфері: у Запоріжжі провели міні-семінар для фахівців соціальної роботи

У м. Запоріжжя відбувся дводенний міні-семінар "Управління та запобігання конфліктам в соціальній сфері" для фахівців Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Початкова частина семінару – "азбука конфлікту": конфлікт як вид комунікації та інтерактивна вправа "Пригоди на повітряній кулі". Друга частина містила питання усвідомлення та управління власними емоціями та основи ненасильницької комунікації. Перший день закінчився темою "Сфокусована бесіда", другий день був присвячений інструментам, які слугують для вирішення конфліктів. Завершальна частина включала в себе тему з ведення переговорів та налагодження особистісної комунікації.

"Враження учасників загалом були позитивними, вони зазначили, що було багато практичних вправ, а крім того – що готові реалізувати отримані інструменти, знання та навички", - резюмувала фасилітаторка.

Як помирити сусідів: у Бердянську провели міні-семінар для управителів будинків.

У місті Бердянськ у Першому Антикафе Бердянська "Час Є!" відбувся міні-семінар "Робота з конфліктами для управителів. Як помирити сусідів".

Цільовою аудиторією були люди, які працюють в управительських конторах, та безпосередньо спілкуються з учасниками житлових конфліктів. Темою міні-семінару стала робота з конфліктами між сусідами, причини виникнення конфліктів, вивчення потреб учасників конфлікту, та можливі шляхи розв’язання конфліктів.

У програму були включені практичні вправи та міні-лекція. Використовувались методики: дискусія, робота в міні-групах, творча лабораторія, ігри, акваріум, міні-лекція, рефлексія в форматі коло.

"Захід почався з гри "Марфуша". Четверо учасників/ць переповідали історію, решта спостерігали. Завдяки аналізу ходу гри були проаналізовані різні канали отримання інформації. Далі учасники/ці прийняли участь в рольовій грі "Сусіди". Двоє учасників, відповідно до розданої ролі, спробували домовитись про купівлю/продаж ділянки землі. Решта спостерігали та аналізували хід перемовин. Після завершення перемовин було створено карту причин виникнення конфліктів. Далі двоє учасників мали змогу порадитись з групою підтримки. Під час обговорення учасники/ці намагались вивчити потреби кожного "учасника конфлікту". Потім представники "групи підтримки" мали змогу провести перемовини від імені "учасників конфлікту", і, враховуючи потреби кожної зі сторін, досягти порозуміння", - розповіла фасилітаторка.

Для спрощення вивчення ситуації конфлікту була прочитана міні-лекція про "трикутник конфлікту" і учасники/ці спробували використати його на практиці, проаналізувавши хід перемовин.

"Батьки і діти – робота з конфліктами": у Енергодарі провели воркшоп з миробудування

У місті Енергодар відбувся воркшоп "Робота з конфліктами. Батьки і діти". Участь у заході взяли люди, які працюють з дітьми, або мають дітей.

Темою воркшопу стала робота з конфліктами між батьками та дітьми, причини виникнення конфліктів, вивчення потреб учасників конфлікту, та можливі шляхи розв’язання конфліктів.

Під час воркшопу використовувались наступні методики: дискусія, робота в міні-групах, творча лабораторія, ігри, акваріум, міні-лекція, рефлексія в форматі коло, індивідуальні консультації.

"Під час рефлексії учасники/ці зазначили, що стали краще розуміти, через що виникають конфлікти в їх родинах, та мають тепер інструмент щоб проаналізувати ситуацію. Зауважили важливість спробувати відчути себе на місті іншого. Директорка навчального закладу підтвердила свою думку, що важливо залучати до вирішення конфліктів кваліфікованого психолога. Учасники/ці звернули увагу що конфлікт між сторонами може початись в різний час і часто не розуміють причин які важливі для інших людей. Був запит на продовження навчання", - резюмувала фасилітаторка.

Шляхи виходу з конфлікту: у Кам’янському провели психологічний практикум для студентів

У Кам’янському коледжі фізичного виховання відбувся психологічний практикум з елементами тренінгу "Конфлікт та шляхи виходу з нього". Участь у заході взяли студенти третього курсу.

Протягом заходу опрацьовані наступні напрямки:
- конфлікт та шляхи виходу з нього;
- що таке конфлікт;
- якими бувають конфлікти;
- як знайти свій шлях виходу з конфліктної ситуації.

Крім того, фасилітаторка говорила з аудиторією про створення команди та про лідерів, уміння працювати разом та ділитися знаннями, про повагу до оточуючих та вміння поділитися своїми думками.

"Студентам є про що поміркувати та згадати під час дистанційного навчання, отримані знання та навички безумовно стануть в нагоді в повсякденному житті", - резюмувала фасилітаторка.

Робота з миробудування: у Першотравневому вивчали основні підходи до вирішення конфліктів

У селищі Першотравневе відбувся воркшоп "Основні підходи до вирішення конфліктів".

Протягом воркшопу були задіяні вправи та методики на поліпшення комунікації в групі, у тому числі, вправа "Індіанські імена". Крім того, фасилітаторка надала групі пояснення основних підходів до вирішення конфліктів, окресливши механізми вивчення потреб, інтересів та позицій сторін, які опинилися у конфліктній ситуації.

"Також під час заходу був проведений аналіз конфліктних ситуацій в групах за основними підходами вирішення конфліктів", - розповіла фасилітаторка.

"Комунікація – шлях до вирішення конфліктів": у Кривому Розі вивчали тему розбудови миру

У м. Кривий Ріг відбувся міні-семінар "Комунікація – шлях до вирішення конфліктів". У заході взяли участьє підлітки з числа внутрішньо переміщених осіб (переселенців) та членів родин воїнів АТО/ООС, які є учасниками соціального міського проекту "Табір миру. Кривбас – Донбас – Україна".

Мета заходу – досягнути розуміння того, що ефективна комунікація може допомогти знайти шляхи виходу з конфліктних ситуацій; опанувати ефективні комунікативні стратегії, профілактику і управління конфліктними ситуаціями.

"Група була досить активна, учасники добре знайомі між собою, протягом року беруть участь у соціальному міському проекті. Мікроклімат у групі був позитивний, учасники вільно доброзичливо спілкувалися. Активність під час виконання групової роботи була висока, особливо увагу привернули інтерактивні вправи. Після однієї з сесій група прийшла до загального визначення поняття конфлікт.

"Інтерактивні вправи взагалі дуже вдалий метод роботи з підлітками. Вправи "Конфлікт невербально" та "Наполегливість – опір" виконувались в парах, мета – проживання учасниками групи конфліктних ситуацій на "тілесному" та емоційному рівні на різних стадіях конфлікту", - розповіла фасилітаторка.

Вона додала, що під час обговорення вправ учасниками аналізувались можливі дії, фізичні реакції, емоції та почуття, що супроводжували конфлікт.

Вправа "Вибір стратегії" виконувалась 3 підгрупами, аналіз та врегулювання поданої конфліктної ситуації в залежності від типу відповідної обраної стратегії групи. Під час виконання учасники мали можливість визначити свою переважну стратегію поведінки у конфлікті та проаналізувати її особливості. Під час обговорення учасники ділились переживаннями, узагальнювали риси, типові для обраних стратегій. Інтерактивна вправа "Попелюшка" для групи була націлена на тренування вміння розглянути ситуацію з різних точок зору. Члени групи отримали картки з визначенням різних персонажів відомої казки, після підготовки вони давали опис і оцінку ситуації з точки зору своїх персонажів", - зазначила фасилітаторка.

Теоретичні знання група отримувала у вигляді міні-блоків теоретичної інформації щодо сутності конфлікту, стадій протікання конфлікту, основних стратегій поведінки у конфліктній ситуації, методів аналізу конфліктної ситуації, загальних рекомендацій з вирішення конфліктів.

"Таким чином, учасники під час міні-семінару навчилися розуміти природу виникнення конфлікту, складати стратегію поведінки в конфліктних ситуаціях, керувати і долати конфліктні ситуації, необхідним інструментам для вирішування конфліктних ситуацій і правильному застосовуваню їх на практиці, а також отримали необхідну теорію", - резюмувала фасилітаторка.

У Харкові відбувся воркшоп "Конфлікти: причини і способи їх подолання"

Координаторка Асоціації Євроклубів м. Харкова Людмила Таболіна, учасниця тренінг-курсів з управління конфліктами та інклюзії в місцевих громадах організувала та провела тематичний захід за підсумками свого навчання. Цільова аудиторія – проактивна молодь Основ’янського та інших районів м. Харкова.

Відповідно до програми тренінгу були розглянуті такі актуальні теми:
- конфлікт і конфліктна ситуація, види конфліктів;
- як вести діалог, культура комунікації;
- причини і наслідки конфліктів;
- як має поводити себе лідер/лідерка, якщо в команді є конфліктні ситуації.

Були виконані різні цікаві вправи:
- "Мій фамільний герб" (гра на знайомство, власну "родзинку");
- "Повітряна куля" (на командоутворення, покращення комунікативних і навичок переконання);
- "Вчимося говорити компліменти" (культура комунікації);
- "Лідер" (асоціативний кущ, обґрунтування власного бачення однієї з якостей лідера/лідерки).

Читайте інші наші новини

Об'єднуємо людей з активною громадянською позицією

Приєднуйся до нашої команди!

Просуваємо демократію та повагу прав людини
Сприяємо встановленню гендерної рівності
Працюємо над побудовою миру в Україні
Підтримуємо місцеві ініціативи та розвиток громад

Замовити дзвінок

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим.
Дізнатися більше про файли cookie та з Політикою використання cookies. Натискаючи ОК, ви погоджуєтесь з нею.